ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΧΡΥΣΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

 

  1. Διατηρείται τα κοσμήματα σας μεσα σε κατάλληλη κοσμηματοθήκη ή στην αρχική τους συσκευασία προκειμένου να αποφύγετε τα μεταξύ τους χτυπήματα και να διατηρήσετε την αρχική τους εμφάνιση.

  2. Ένας απλός καθαρισμός των κοσμημάτων σας με χλιαρό νερό και υγρό σαπούνι μπορεί να τους προσδώσει την αρχική τους λάμψη.

  3. Στα κοσμήματα με οργανικούς πολύτιμους λίθους (κοράλλια, μαργαριτάρια, ιβουάρ, ταρταρούγα) αποφεύγετε την άμεση επαφή τους με κολόνιες, κρέμες ή άλλα προϊόντα με χημικά πρόσθετα.

  4. Τα κοσμήματα με πολύτιμους λίθους πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να ελέγχονται απο τον κοσμηματοπώλη σας για μια πιο ειδική άποψη σχετικά με τη δομή του κοσμήματος και την στερέωση των πετρών του.

 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Το κόσμημα που έχει ασήμι και είναι Επιροδιομενα, όπως είναι τα κοσμήματα του αντέχουν στον χρόνο και μειώνουν το φυσικό «μαύρισμα» του μετάλλου. Στην χειρότερη των περιπτώσεων το κόσμημα, έπειτα από πολύ καιρό μπορεί να θαμπώσει. Δεν είναι όλα τα ασημένια κοσμήματα που κυκλοφορούν Επιροδιομενα, καθώς πρόκειται για μια δαπανηρή διαδικασία.

Αν ωστόσο θέλετε να φρεσκάρετε τα ασημένια κοσμήματά σας, όποια κι αν είναι αυτά, είτε Επιροδιομενα είτε όχι, ένα μπάνιο με ζεστό νερό (όχι καυτό) και σαπούνι που πλένετε τα πιάτα, είναι ό,τι πρέπει για διατήρηση της λάμψης του. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές θέλετε, αρκεί όντως το κόσμημα να είναι από ασήμι και να μην έχει χρησιμοποιηθεί κόλλα για να κολληθεί π.χ. σε ένα καστόνι (θήκη) ένας ημιπολύτιμος λίθος.

Το μπάνιο με τη σαπουνάδα δεν ενδείκνυται σε faux bijoux, κοσμήματα με δέρμα, επισμαλτωμένο χάλκινο σύρμα, λινοκλωστή και οτιδήποτε άλλο υλικό πέρα από το καθαρό ασήμι.

Τέλος, ένα γυάλισμα με ένα μαλακό πανί θα του δώσει την τελευταία πινελιά. Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα!

Αν θέλετε να διατηρείτε τα κοσμήματά σας λαμπερά χωρίς να θέλετε να τα βρέξετε, έχετε κοντά στην μπιζουτιέρα σας ένα μαλακό πανί (μια παλιά φανέλα ή σαν αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία) και πριν τα φορέσετε, σκουπίζετέ τα απαλά.

Σημαντικό είναι επίσης να τα φυλάτε προσεκτικά σε κλειστή συσκευασία και ξεχωριστά το ένα κόσμημα με το άλλο.

 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΡΟΛΟΓΙΩΝ

Κρατάτε το ρολόι σας καθαρό με ένα μαλακό και στεγνό ύφασμα

Αποφύγετε την επαφή του ρολογιού σας με αρώματα, αλκοόλ ή χημικές ουσίες καθώς αυτά μπορεί να βλάψουν τα κουμπώματα, την κάσα, το λουράκι ή το μπρασελέ.

Επιβεβαιωθείτε ότι η κορώνα είναι καλά κλεισμένη. Αυτό εμποδίζει τη διείσδυση του νερού ή της σκόνης στο εσωτερικό του ρολογιού.

Αποφύγετε τις γρατζουνιές, καθώς αυτές τελικά βλάπτουν την κάσα και το μπρασελέ

Αποφύγετε τα χτυπήματα του ρολογιού σας. Σε κάθε περίπτωση σοβαρού χτυπήματος, απευθυνθείτε άμεσα σε ένα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο για τον έλεγχό του.

Αφαιρέστε το ρολόι σας, όταν πρόκειται να κάνετε βαριά χειρονακτική εργασία.

Εάν το ρολόι σας έχει δερμάτινο λουράκι, αποφεύγετε να το φοράτε πολύ σφιχτά ή να έρχεται σε επαφή με το νερό, εκτός αν είναι αδιάβροχο

Για την καλύτερη προστασία του αδιάβροχου ρολογιού σας, ξεπλένετέ το με καθαρό νερό μετά από κάθε επαφή με το θαλασσινό νερό.

Αποφύγετε την έκθεση του ρολογιού σας σε απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Ειδικότερα, τα ρολόγια δεν πρέπει να εκτίθενται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 50° βαθμών Κελσίου και υψηλότερες των βαθμών Κελσίου

Φυλάξτε το ρολόι σας σε δροσερό και ξηρό μέρος όταν δεν το φοράτε.

Κουρδίστε τα μηχανικά ρολόγια (αναλογικά και αυτόματα) σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, κατά προτίμηση την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αφαιρέστε το από τον καρπό σας, έτσι ώστε να μην ασκείται υπερβολική πίεση στον άξονα του κουρδίσματος

Τα αδιάβροχα ρολόγια που χρησιμοποιούνται για καταδύσεις (>20ΑΤΜ) θα πρέπει να ελέγχονται για την αδιαβροχοποίησή τους κάθε έξι (6) μήνες

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε την κάσα και το μπρασελέ του αδιάβροχου ρολογιού σας (>5ΑΤΜ) συχνά με ένα ήπιο καθαριστικό, χλιαρό νερό και μια παλιά οδοντόβουρτσα, έτσι ώστε να εξασφαλίζετε όχι μόνο την προσωπική υγιεινή αλλά και την ευκολότερη συντήρηση του ρολογιού.

 

Για να εξασφαλίσετε την αξιόπιστη απόδοση του ρολογιού σας, αυτό θα πρέπει να συντηρείται τουλάχιστον κάθε τρία (3) χρόνια

Οι μπαταρίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μέχρι δύο (2) χρόνια. Εάν το ρολόι σας χρειάζεται καινούρια μπαταρία, προβείτε στην άμεση αντικατάστασή της, καθώς οι άδειες μπαταρίες μπορεί να βλάψουν τα κινούμενα μέρη του μηχανισμού

Σε ένα αδιάβροχο μοντέλο θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον δύο (2) φορές το χρόνο τα μέρη που εξασφαλίζουν την αδιαβροχοποίηση του. Όταν το ρολόι χρησιμοποιείται ακόμα και κατά τη διάρκεια του ντους, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται ετησίως

Το ρολόι θα πρέπει να συντηρείται και να επισκευάζεται μόνο από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους

 

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΦΟΡΑΤΕ
Βρείτε εύκολα το μέγεθος του δαχτυλιδιού σας χρησιμοποιώντας μία μεζούρα, ή μία κλωστή ακολουθώντας την παρακάτω απλή διαδικασία
1. Τυλίξτε το δάχτυλό σας με την μεζούρα ή την κλωστή, χαλαρά ώστε να δημιουργηθεί ένας πλήρης κύκλος γύρω από αυτό
2. Με ένα στυλό σημειώστε πάνω στην κλωστή (ή στην μεζούρα) το σημείο που συναντά το άκρο της
3. Ανοίξτε ξανά την κλωστή σε ευθεία γραμμή
4. Με τη βοήθεια ενός χάρακα μετρήστε σε εκατοστά (cm) το μήκος της κλωστής από το άκρο της ως το σημείο που είναι σημαδεμένο με το στυλό
Σημειώστε τη μέτρηση σε ένα χαρτί και με τη βοήθεια του παρακάτω πίνακα βρείτε το μέγεθος του δαχτυλιδιού που αντιστοιχεί στο δάχτυλό σας.
Σημείωση
Όταν προσπαθείτε να βρείτε το μέγεθος για το δαχτυλίδι καλό είναι να λάβετε υπ' όψιν σας ότι:
Α. Τα χέρια σας πιθανόν να μην έχουν το ίδιο μέγεθος. Συνήθως το «καλό» σας χέρι τείνει να είναι λίγο πιο μεγάλο. Αυτό σημαίνει ότι αν ξέρετε το μέγεθος ενός δαχτυλιδιού σας που φοράτε στο ένα χέρι μπορεί να μη φοράτε το ίδιο μέγεθος στο άλλο χέρι
Β. Ένα δαχτυλίδι είναι προτιμότερο να είναι λίγο μεγαλύτερο από το κανονικό απ? ότι μικρότερο. Παράδειγμα εάν η μέτρηση σας δίνει 5,36 εκ, (ανάμεσα στο 53 και στο 54) καλύτερα να επιλέξετε ένα δαχτυλίδι με μέγεθος 54
Γ. Μην ξεχνάτε ότι τα δάχτυλά σας μπορεί να πρηστούν λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τις πιο ζεστές μέρες
Δ. Μην ξεχνάτε να λάβετε υπ' όψιν το μέγεθος των αρθρώσεων πάνω από τις οποίες θα πρέπει να περάσει το δαχτυλίδι.


Μετρούμενο Μήκος (cm)

Μέγεθος δαχτυλιδιού
4,4
44
4,5
45
4,6
46
4,7
47
4,8
48
4,9
49
5
50
5,1
51
5,2
52
5,3
53
5,4
54
5,5
55
5,6
56
5,7
57
5,8
58
5,9
59
6
60
6,1
61
6,2
62
6,3
63
6,4
64
6,5
65
6,6
66
6,7
67
6,8
68
6,9
69
7
7

ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

Οι πολύτιμοι λίθοι (gemstones-gems) είναι ορυκτά που διακρίνονται για την ομορφιά τους και παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ,σε σχέση με άλλα ορυκτά πετρώματα.Τα ιδιάτερα αυτά χαρακτηριστικά είναι καυά κύριο λόγο το χρώμα και η καθαρότητά τους, καθώς και κάποια οπτικά φαινόμενα ,οπως ο ιριδισμός σε διάφορες μορφές η ο αστερισμός. Κάτι ακόμη ,που τους χαρακτηρίζει ,είναι η σπανιότητα ανευρεσής τους.

Από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας ,οι πολύτιμοι λίθοι διακρίνονται σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους (precious and semi-precious stones).Αυτός ο διαχωρισμός βέβαια εγκαταλείπεται σιγά-σιγά ,για διαφόρους λόγους,οπως π.χ. η σπανιότητα ενός ημιπολύτιμου λίθου ,η οποία τον καθιστά πολύτιμο κ.α.

Ωστόσο, παραδοσιακά ,πολύτιμοι λίθοι ονομάζονται το διαμάντι ,το ζαφείρι,το ρουμπίνι και το σμαράγδι που είναι ορυκτά.Στους πολύτιμους λίθους συγκαταλέγεται επίσης και το μαργαριτάρι που ειναι οργανικό υλικό και οχι ορυκτό.

Οι ημιπολύτιμοι λίθοι  είναι πάρα πολλοί,αλλά οι πιο γνωστοί είναι  ο αμέθυστος ,η ακουαμαρίνα ,ο λάπις λάζουλι ,το τιρκουάζ το μάτι της τίγρης ,ο μαλαχίτης ,ο κιτρίνης, ο καπνίας,ο χαλαζίας, το  τοπόζι, ο σπινίλιος,ο τουρμαλίνης,ο τανζανίτης,η γρανάδα το ζιργκόν και πολλοί άλλοι. 

Οι πολύτιμοι λίθοι και ημιπολύτιμοι λίθοι χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και ομάδες.Κατηγοριοποιούνται επίσης ,ανάλογα με τη σκληρότητα τους στην κλίμακα Mohs,που κατατάσει τα ορυκτά με βάση τη σκληρότητά τους από το 1 ,στο οποίο τοποθετείται το γνωστό μας ταλκ εως και το 10,στο οποίο κατατάσεται το σκληρότερο από τα ορυκτά ,το διαμάντι.

Διαμάντι(Diamond)

 Το διαμάντι πήρε το όνομα του από την αρχαία ελληνική λέξη "αδάμας"."Αδάμας " είναι ο αήττητος και αδάμαντες αποκαλούνταν όσοι λίθοι ηταν αδύνατον να υποστούν κατεργασία,λόγω της σκληρότητας τους. Η αξία του καθορίζεται από το χρώμα του.την καθαρότητά του ,και το βάρος του που μετριέται σε καράτια  και την κοπό του.Πρόκειται για τον πιο γνωστό και περιζήτητο πολύτιμο λίθο.Χρώματα :άχρωμο,γκρι,γαλάζιο,ροζ,κόκκινο,κίτρινο,πράσινο,μπλε,καφέ,μαύρο.Βαθμός σκληρότητας:10

Ρουμπίνι(Ruby)

Η ονομασία του προέρχεται από την λατινική λέξη ruber,που σημαίνει κόκκινος.Το χαρακτηριστικό του ρουμπινιού είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα του .Πρόκειται για την κόκκινη ποικιλία του ορυκτού κορούνδιου.Χρώμα: κόκκινο ,κόκκινο πορφυρό,κόκκινο ροζ, κόκκινο καφέ.Βαθμός σκληρότητας: 9.

Ζαφείρι (Sapphire) 

To όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη σαπφειρος,που σημαίνει "κυανός λίθος".Ζαφείρια είναι όλες οι παραλλαγές του ορυκτού κορούνδιου(πλην της κόκκινης).Η αξία του ποικίλει και εξαρτάται από το χρώμα του,την καθαρότητα του,το μέγεθος ,την κοπή αλλά και την προέλευσή του.Χρώμα:μπλε,γαλάζιο,κίτρινο΄πορφυρό,άχρωμο. Βαθμός σκληρότητας: 9.

Σμαράγδι(Emerald)

Το όνομά του ,σε όλες τις γλώσσες, υποδηλώνει το πράσινο χρώμα.

Το  είναι η πράσινη και πιο πολύτιμη παραλαγή της βηρύλου.Οι κρύσταλοί του ,πολλές φορές περιέχουν εγκλείσματα θραυσμάτων άλλων ορυκτών ,ωστόσο ,αυτό είναι που  υποδειλώνει την φυσικότητα του πολύτιμου αυτού λίθου.

Βαθμός σκληρότητας: 7,5-8

Ακουαμαρίνα (Aquamarina)

Η άκουαμαρίνα συγκαταλέγεται στους ημιπολύτιμους λίθους .Πρόκειται για την γαλαζοπράσινη  εκδοχή της βηρύλου.Η ονομασία της σημαίνει "θαλασσινό νερό".

Χρώμα: Γαλάζιο ,γαλαζοπράσινο.Βαθμός σκληρότητας:7,5-8

Αμέθυστος(Amethyst)

Πρόκειται για την μωβ εκδοχή του ορυκτού χαλαζία και ανήκει  στους ημιπολύτιμους λίθους.Βαθμός σκληρότητας:7

Μάτι της τίγρης (Τiger's eye)

Aυτός ο ημιπολύτιμος λίθος ονομάστηκε έτσι λόγω μιας γραμμικής ανταύγιας που διαθέτει και της χρωματικής του ομοιότητας με το μάτι της τίγρης.Ανήκει στην οικογένεια του χαλαζία.Χρώμα: Χρυσό, κίτρινο-καφέ. Βαθμός σκλρηρότητας:7

Χαλαζίας (Quartz)

O χαλαζίας ,είναι ορυκτό του πυριτίου .Πρόκειται για το δεύτερο πιο διαδεδομένο ορυκτό της φύσης.Χρησιμοποιειται πολύ στην κατασκευή ωρολογιών.Οι διάφορες μορφές του είναι γνωστές ως: αμέθυστος,κιτρίνης,καπνίας,πρασεόλιθος,ροζ χαλαζίας,αβεντουρίνης,αχάτης κ.α.Χρώμα: Διάφορα χρώματα,άχρωμος,μαύρος.Βαθμός σκλρηρότητας:7

Λάπις Λάζουλι (lapis lazouli)

Το λάπις λάζουλι είναι ημιπολύτιμο πέτρωμα και όχι ορυκτό. Το πρώτο συνθετικό του σημαίνει "πέτρα" στα λατινικά. Όσο για το δεύτερο, λέγεται πως προέρχεται από το μέρος προελέυσης του ή από το μπλε χρώμα του. Χαρακτηριστικό του είναι οι μεταλλικές αναλαμπές, οι οποίες προέρχονται από μικρούς κρυστάλλους σιδηροπυρίτη. Χρώμα: Μπλε με χρυσές ανταύγειες . Βαθμός σκληρότητας:5-5,5

 

 

 

 

 


ΑρχικήΑρχική

Καλάθι  

(άδειο)

Νέα προϊόντα

Δεν υπάρχει κανένα νέο προϊόν αυτή τη στιγμή